Het UGTF in Coronatijd

mei 2020

Door de coronacrisis zijn er op het moment belangrijkere zaken dan gevelstenen, maar toch probeert het UGTF nog zoveel mogelijk van haar voornemens uit te voeren. Dankzij een grote donatie en de medewerking van de Universiteit Utrecht heeft het pand Boothstraat 6 haar oorspronkelijke naam weer terug: Boothwijck. Die naam kreeg het huis toen in 1658 de toenmalige burgemeester van Utrecht, Cornelis Booth, het huis kocht. U kent het huis misschien beter als het Beetshuis, omdat de dichter Nicolaas Beets er lange tijd heeft gewoond. Later plaatsen we nog een bord of een gevelsteen met een toelichting.

In eerdere nieuwsberichten hebben we u op de hoogte gehouden van ons werk met de Jaarbeursreliëfs. Afgesproken is nu dat de Jaarbeurs ze zal opnemen in hun nieuwbouw, maar het duurt nog wel een paar jaar voordat die van start gaat. We hebben geprobeerd om op het Jaarbeursterrein een tijdelijke plek voor de reliëfs te vinden, maar dat bleek niet mogelijk. In afwachting van de nieuwbouw worden ze nu op een veilige plaats opgeslagen. Gezien de lange termijn hebben we alle Jaarbeursreliëfs overgedragen aan de Bond Heemschut.
Ook het werk aan de site gaat gewoon door. Nieuwe geveltekens zijn toegevoegd zoals Boothwijck, een ode aan Anna Maria van Schurman, een gevelbeeld van St Antonius en een baksteenreliëf aan de Israëlslaan. We proberen ook hier zo veel mogelijk achtergrondinformatie toe te voegen.

Weggehaalde gevelsteen van Stayokay

Aan plannen geen gebrek. We werken verder aan het plaatsen van de weggehaalde reliëfs van de Stayokay op het Neude. Ook willen we een nieuwe steen laten maken over Quint Ondaatje, over klooster Oudwijk en over Herman Saftleven.
En we hebben een ontwerp gemaakt voor een nieuwe website die ook geschikt is voor mobiele telefoons en tablets. We zoeken nu fondsen voor het bouwen daarvan.

Tot onze grote verrassing kregen we afgelopen week het bericht dat een oude gevelsteen in een schuurtje in Zeeland waarschijnlijk uit Utrecht komt, maar meer dan dat weten we nog niet. Wordt vervolgd.