Nieuwsbericht UGTF juli 2020

Gevelsteen d’Knyneberch

In een schuurtje bij een stolpboerderij op het vroegere eiland Wieringen in Noord-Holland zit een heel oude gevelsteen met als naam d’Knyneberch. Niemand weet hoe de steen daar gekomen is, maar op basis van lokale bronnen komt de steen waarschijnlijk uit Utrecht. Rond 1840 tekende de Utrechtse historicus Nicolaas van der Monde een groot aantal gevelstenen. In het huis Minrebroederstraat 7 op de hoek van de Annastraat en de Korte Minrebroederstraat, trof hij een steen aan die exact dezelfde titel had. Ook plaatste hij in zijn tekening de konijntjes precies op dezelfde plaats op de berg als op de gevelsteen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is zeeland-knijnenbergh-1024x961.jpg
de steen uit Wieringen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is vd-monde-knijnenbergh.jpg
de tekening van van der Monde

Het is een heel charmante steen, jammer dat hij zo beschadigd is. Als het inderdaad om dezelfde steen gaat, zou het mooi zijn als we die zouden kunnen restaureren of namaken en daarna plaatsen in het huis Minrebroederstraat 7. Er zijn aanwijzingen dat op dat adres een herberg gevestigd was en herbergen hadden in die tijd vaker een konijnenberg.
Het is op het moment nogal druk maar we hopen over enige tijd hiermee verder te kunnen gaan.

Jaarbeursstenen

We proberen al lange tijd een nieuwe plaats te vinden voor de stenen en reliëfs uit de de oude Jaarbeursgebouwen aan het Vreeburg. De stenen liggen nu in een heuvel op het terrein van de Jaarbeurs. Gelukkig heeft de Gemeente Utrecht aangeboden de kosten op zich te nemen voor het ophalen, transporteren en veilig opslaan van de reliëfs en de stenen. We zijn blij dat er nu goed voor de stenen gezorgd wordt, maar betreuren het dat er geen uitzicht is op plaatsing in de publieke ruimte. Ze zullen een plaats krijgen in de nieuwbouw van de Jaarbeurs, maar dat kan nog jaren duren. We zullen ons blijven inspannen om een goede plaats voor de stenen te vinden.

Weet u waar deze gevelsteen is?

De beheerder van een nationale site over gevelstenen vroeg ons om hulp met een aantal gevelstenen waarvan hij wist dat ze in Utrecht waren, maar hij wist niet op welk adres. Met de meeste stenen konden we hem wel helpen, maar er is er een waarvan wij het ook niet weten. Als u weet waar deze steen zich bevindt stuur dan een mailtje naar p.verhagen@ugtf.nl

De afbeelding zou wel eens een visnet kunnen voorstellen.

Vriend van het UGTF

In de naam van het UGTF komt het woord Fonds voor en dat suggereert dat we over een kapitaal beschikken. Maar niets is minder waar. Het UGTF zoekt per project een financiering en is afhankelijk van de ondersteuning van de vrienden van het UGTF.  U bent al vriend van het UGTF met een bijdrage van € 20,- per jaar. Als u ons daarmee wil helpen stuur dan een mailtje naar p.verhagen@ugtf.nl

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter