Nieuwsbericht UGTF oktober 2023

Flitslezing Nacht van de geschiedenis 2023: detectivewerk UGTF

In het kader van de Nacht van de Geschiedenis – thema eureka – houdt Marjet Douze een flitslezing over de zoektocht van het UGTF naar gevelstenen die zijn verdwenen of die onverwacht tevoorschijn kwamen. Soms echt detectivewerk!
Luister naar het verhaal over de omzwervingen van de prachtige gevelsteen De Zwarte Leeuw, nu weer te zien op de Neude. Of over de speurtocht naar de herkomst van d’Knyneberch: via Noord-Holland weer terug op de gevel aan de Korte Minrebroederstraat. En wat deden de gevelstenen van Pieter d’Hont in de modder achter de Jaarbeurs en waar zijn ze nu? Wij gaan het u vertellen.
De lezing wordt drie keer herhaald.

Datum: 14 oktober
Plaats: Academiegebouw, Belle van Zuijlen-zaal
Tijd: 20.45-21.00, 21.45-22.00, 22.45-23.00 uur
Meer informatie: https://www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl/nl/page/862/academiegebouw

De gerestaureerde Swarte Leew
De originele Knyneberch

De onthulling van de herdenkingssteen voor Joke Smit

Op zaterdagochtend 26 augustus werd op het Joke Smitplein in Utrecht een herdenkingssteen voor Joke Smit (1933-1981) onthuld door burgemeester Sharon Dijksma en Hedy d’Ancona, Joke Smit’s medestrijdster van het eerste uur. Het UGTF nam het initiatief voor deze steen en zorgde ook voor de organisatie en de financiering. De steen kon worden gerealiseerd dankzij een crowdfundingsactie en een gift van de Wilhelmina Drucker Fundatie. Het UGTF organiseerde samen met de Bewonerscommissie van het Joke Smitplein de feestelijke onthulling waarbij de familie van Joke Smit en veel donateurs aanwezig waren. Meer daarover kunt u hier lezen.

Bestuur UGTF

We hebben meer plannen dan menskracht en willen het bestuur daarom graag wat uitbreiden. In het bestuur werken we projectmatig en dat betekent dat je alleen of met een ander bestuurslid een bepaald project op je neemt. Dat kan bijvoorbeeld de restauratie van een oude steen zijn of het plaatsen van een nieuw gevelteken. Zo’n project begeleid je dan van plan tot en met de uitvoering. Denk aan toestemming regelen, ontwerp laten maken, overleggen met de beeldhouwer en regelen van plaatsing. Samen met de penningmeester zorg je voor de financiering. Als je wilt kun je ook een bijdrage leveren met de social media, het houden van lezingen of het schrijven van artikelen en nieuwsbrieven. We vergaderen ongeveer eens in de zeven weken bij iemand thuis. Hoeveel tijd het daarnaast kost hangt erg af van de taak die je op je neemt. Als je geïnteresseerd bent of vragen hebt kun je contact opnemen met secretaris Paul Krijnen p.krijnen@casema.nl of 06 2832 7488.

Poster Gevelstenen Utrecht

Eerder hebben we u al laten weten dat graficus Ruud van den Berg een mooie poster heeft ontworpen van een aantal gevelstenen in Utrecht. De poster is is gemaakt van 170 grams zijdeglans papier met FSC-keurmerk en is nu in meerdere formaten verkrijgbaar. De prijs is verlaagd: € 4,95 voor A4, € 7,95 voor A3, € 9,95 voor A2, € 12,95 voor A1 en € 15,95 voor A0, excl. verzendingskosten. Hij is te bestellen door een email te sturen naar info@Domstad-Rudie.nl met daarin het gewenste aantal en formaat, je naam, telefoonnummer en verzendadres. Hij zal dan een betaalverzoek sturen.