HET HOOGELAND
Het huis is genoemd naar het gebied waarop het in 1825 is gebouwd: Een gebied dat lag tussen twee armen van de Oude Vecht en dat daarom wat hoger lag dan het omringende gebied.
De huisnaam is aangebracht aan zowel de voorkant (Museumlaan) als aan de achterkant (kant Biltstraat)
Geschiedenis
Een groot gepleisterd gebouw in neoclassicistische stijl. Het is tussen 1824 en 1827 als buitenhuis gebouwd voor jonkheer Willem Elisa Ram naar ontwerp van de Vlaamse architect T.F. Suys. Daarvoor werd Bleijenburg -een warmoezeniers hofstede (=tuinderij)- afgebroken. In 1834 werd het huis uitgebreid met twee zijvleugels, uitgevoerd naar een ontwerp van Jan David Zochter jr. De oorspronkelijke entree (aan de kant van de Biltstraat), is toen komen te vervallen. Deze entree is naar de achtergevel verplaatst, met een halfrond zuilenportiek.
In 1888 verkochten de erfgenamen Ram de buitenplaats aan de gemeente Utrecht. Tussen 1891-1918 werd in het huis het Stedelijk Museum gevestigd. Nadat het museum verhuisd was naar de huidige plaats -de Agnietenstraat-, werd het pand verhuurd aan Staatsbosbeheer. Zij brachten het kantoor, maar ook hun museum erin onder.
In 1932 werd het huis ingrijpend verbouwd: er werd een verdieping bovenop geplaatst. In 1977 vertrok Staatsbosbeheer en kwam het in particuliere handen. Architectenbureau Van Overhagen kocht het pand en renoveerde het.
Bron: Het Hoogeland: ‘klein buiten’ werd steeds imposanter, door Arjan den Boer.
Bron: De Utrechtse wijken; Oost, door Mieke Heurneman en Bettina van Santen. Utrecht, Spou, (2007)