Tulpstraat 17 (en in plaveisel bij nr 16)

Gevelsteen met een gestileerde afbeelding van de gevel, en de tekst:
DE STAL
VOORMALIG EIGENDOM VAN
DR.F.H.FENTENER VAN VLISSINGEN
KOOPMAN
SINDS 1978
EIGENDOM VAN DE STRAATBEWONERS

Linksboven afbeelding van een vogel, rechtsboven van een tulp (verwijzend naar de Tulpstraat).

In het plaveisel, in de verkeersdrempel op de hoogte van Tulpstraat 7 en 16, ligt een steen met de tekst:

RENOVATIE
DAG
7 MEI 83
Linksboven een afbeelding van een tulp

De stenen refereren aan de acties van bewoners van de Tulpstraat om sloop tegen te gaan, en later de verbouw van de ‘stal’ tot een gemeenschappelijke ruimte. Beide stenen zijn gemaakt door Gert (Gerdie) van Geelen (1944-2021)

Midden zeventiger jaren was de gemeente van plan om de Tulpstraat, de Appelstraat, de Thinstraat en de ertussen liggende woningen aan de Mgr. van de Weteringstraat te slopen; een aantal huizen in deze buurt was in verval geraakt. Veel bewoners echter wilden dat de buurt gerenoveerd zou worden. Zij richtten eind zeventiger jaren de werkgroep Tulpstraat e.o. op, met als doelstelling dat de gemeente zou luisteren naar de wensen van de bewoners. Deze wensen legden zij vast in het ‘Basisprogramma Stadsvernieuwing’, dat in 1979 unaniem door de bewoners werd aangenomen.
In 1980 werd dit programma aan de betrokken gemeenteraadsleden aangeboden tijdens een feestelijke stadsvernieuwingsdag. Uiteindelijk ging de gemeente in 1983 akkoord met het plan: op twee in zeer slechte woningen na, werden alle woningen in het gebied verbeterbaar verklaard. In mei 1983 werd dat uitbundig gevierd tijdens een ‘verbeterfeest’; de steen in het plaveisel herinnert aan deze renovatiefeestdag. 

De gevelsteen op de ‘stal’ is geplaatst in ca 1990, bij de grote verbouw van het pand. De bewoners bouwden het pand om tot buurthuis ‘De Stal’. Binnen is onder meer een fitnessruimte, wasserette en stalling te vinden, waar de buurtbewoners gebruik van kunnen maken.

Vroeger was dit pand een stal die behoorde aan Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen, geboren in 1882. Hij was de zoon van een welvarende steenkoolhandelaar en werd later zelf ook koopman. Door zijn commercieel inzicht werd zijn familie de rijkste van Nederland. Het pand aan de Tulpstraat 17 gebruikte de familie als koetshuis.
Nadat F.H. Fentener van Vlissingen was overleden, werd de oude stal omgebouwd tot een autogarage. Het lawaai en de stank werd buurtbewoners te veel; zij besloten het pand in 1978 gezamelijk te kopen.

Bron: https://indebuurt.nl/utrecht en bewoner Gerard Verouden    

Aan de zijkant is een schildering aangebracht van een paard in een stal. De schildering is gemaakt door Marcel de Leeuw, ook een straatbewoner. Foto Utrechts Archief)

Geveltekens in de buurt