Gevelsteen 100 jaar (vrouwen)kiesrecht onthuld

Op 27 september onthulden burgmeester Jan van Zanen en Marjet Douze, webredacteur van het UGTF en initiatiefnemer, een herdenkingssteen ter ere van 100 jaar algemeen kiesrecht 1919-2019. Vooraf zong het koor De Weduwen toepasselijke liederen over vrouwen(kiesrecht)
De steen is ontworpen en gemaakt door Britt Nelemans.

Marjet Douze vertelde in haar speech over de achtergrond van de steen:
De steen herinnert aan de invoering van het algemeen kiesrecht, maar ook specifiek aan de 30 jaar strijd die vrouwen voerden om het vrouwenkiesrecht te realiseren. Bij iedere wetswijziging mochten steeds meer mannen naar de stembus – in 1917 de laatste 30% – maar alle vrouwen bleven bij die wetswijzigingen uitgesloten. De vrouwen behaalden in 1919 eindelijk resultaat: het algemeen vrouwenkiesrecht.
Samen met Britt Nelemans is daarom gekozen voor het logo van de vrouwenkiesrechtstrijd: Vrouwe Justitia, met de woorden Jus Suffragii = recht om te kiezen. Met dit beeld worden de strijdende vrouwen geëerd.

Burgemeester Jan van Zanen spreekt. Links van hem: Britt Nelemans (links) Marjet Douze (rechts)

Burgemeester Jan van Zanen en Marjet Douze, initiatiefnemer

Koor De Weduwen

In Nieuws030 een verslag van de bijeenkomst en een interview met Britt Nelemans en Marjet Douze over de achtergrond van de steen.