Jaarbeursreliëfs van Pieter d’Hont weer te zien?

In 1953 werden vier monumentale reliëfs van Pieter d’Hont geplaatst in de gevel van de Jaarbeurs op het Vredenburg. Na de sloop in 1970 verdwenen ze. Het UGTF ontdekte -na een tip- dat drie van de vier stenen waren ‘gedumpt’ op een bouwterrein aan de Van Zijstweg.

We willen die prachtige beelden weer een plek geven in de stad en overleggen al enige tijd met de gemeente over plaatsing in de nieuwe kademuren aan de Rijnkade. Daar komen ze dicht bij de plek van het oude Jaarbeursgebouw, én vormen een mooi geheel met de reliëfs van dezelfde kunstenaar in de gevel van het SHV-gebouw aan de Mariaplaats.
Herplaatsing is nu extra urgent omdat er aan de Van Zijstweg werkzaamheden plaatsvinden, waardoor er grote kans is op beschadiging van de beelden. Bovendien zijn de werkzaamheden van het singelherstel en de kademuur hun laatste fase ingegaan. Er is dus haast bij!

Het UGTF heeft een dringend verzoek gestuurd naar de gemeente om deze prachtige stenen te redden, voor het te laat is. Door omvang en gewicht van de stenen is herplaatsing erg duur en daarvoor benaderen we, naast de gemeente, ook enkele culturele fondsen.

Reliëfs op de gevel van het oude Jaarbeursgebouw, Vredenburg