Nieuwsbericht UGTF mei 2022

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:
– de nieuwe website,
– de gevelsteen ‘d Knyneberch,
– de laatste stap in project Ondaatje
– Lofen op de Vismarkt
– poster gevelstenen Utrecht

De nieuwe website

De nieuwe website van het UGTF staat online. Als je door de stad loopt en je ziet een onbekend gevelteken dan kun je nu op je mobiel snel en overzichtelijk opzoeken waar dat teken over gaat, hoe oud het is enz. Ook zie je meteen op een kaart de andere geveltekens in de buurt. Kleine moeite om er dan even langs te lopen. Met de oude site kon dat allemaal niet. Bovendien kun je binnenkort ook op allerlei manieren binnen de site zoeken. De nieuwe site is geschikt voor vele typen mobiele telefoons, tablets en laptops. We hebben de nieuwe site kunnen bouwen dankzij bijdragen van de fondsen K.F. Hein, Elise Mathilde, Fentener van Vlissingen, Ridderschap van Utrecht en het Provinciaal Utrechts Genootschap. Met dank voor het vele werk gedaan door Jacco Krijnen, Marjet Douze en Paul Verhagen.

de oude site op een telefoon
en de nieuwe site op een telefoon

Gevelsteen d’Knyneberch

Kleurontwerp

Twee jaar geleden ontdekte een archeoloog in Wieringen dat een oude en kapotte gevelsteen in een oude boerenschuur oorspronkelijk uit Utrecht kwam. De steen blijkt afkomstig te zijn van het huis op de Korte Minderbroederstraat 7 en we willen een kopie ervan terug- plaatsen. Het ontwerp is klaar, een beeldhouwer is gevonden, de vergunningen zijn rond en de eigenaar van het pand is bereid de helft van de kosten te betalen. Nu zoeken we naar mensen of fondsen die bereid zijn de andere helft te betalen.

Een laatste stap in het project Ondaatje

Christopher Ondaatje, die de gevelsteen heeft gedoneerd, wil graag een Engelstalige versie laten maken van het boekje over Quint Ondaatje. Hij heeft de begroting goedgekeurd, de vertaling is klaar en we laten een beperkte oplage drukken.

Lofen op de Vismarkt

In het kader van Utrecht 900 wilden we samen met Domunder een project indienen voor de plaatsing van een glazen paneel op de Vismarkt. Op dat glazen paneel zou een tekening komen van Paleis Lofen en een bronzen plaquette met de verklaring van de stadsrechten. De offertes en de tekeningen zijn klaar, maar bij nader inzien wil de gemeente eerst een nieuw plan maken voor de Vismarkt en wordt er dus geen vergunning verstrekt. We wachten dat plan af en komen er dan op terug.

Poster Gevelstenen Utrecht

Graficus Ruud van den Berg heeft een mooie poster gemaakt van een aantal gevelstenen in Utrecht. Om de poster een evenwichtig uiterlijk te geven zijn de gevelstenen gesorteerd op hoogte en even breed gemaakt. Onder elke gevelsteen staat het huisnummer. De achtergrond is natuurlijk Utrechts rood.

Formaat 90 x 60 cm, 275 gram papier
Enkelzijdig glanslaminaat, druktype full color digitaal. Geen gewone poster dus, maar een “snoepje”.
https://www.domstad-rudie.nl/
De poster kost € 39,95 + € 6,95 verzendkosten Hij is te bestellen door een email te sturen naar info@Domstad-Rudie.nl met daarin je naam en adresgegevens. Hij zal dan een betaalverzoek sturen.