Nieuwsbericht UGTF

December 2022

In deze nieuwsbrief:
– Een nieuw gebouw: de Ondaatje
– De Knyneberch van start
– De Vollerskuip
– Nieuw op de website

Een nieuw gebouw: de Ondaatje

Met de gevelsteen en het boekje hebben we Ondaatje uit de anonimiteit gehaald en hem een plek gegeven als een belangrijke burger van de stad. Dat bleek al uit de grote aandacht voor Ondaatje in de nieuwe uitgave over Utrecht: Gekomen om te blijven. En nu is er ook een nieuwbouwproject dat zijn naam zal dragen. De Ondaatje wordt gebouwd aan de Croeselaan en is onderdeel van het plan voor het Beurskwartier. Er komen ongeveer 60 sociale en middeldure huurwoningen met groen voor de bewoners. Het gebouw komt naast de Rabotoren aan de Croeselaan.
Bij de onthulling van de naam hebben we het boekje over Ondaatje uitgedeeld aan een aantal toekomstige bewoners.

Op deze plaats wordt de Ondaatje gebouwd.
De wethouder nam het boekje over Ondaatje in ontvangst.

De Knyneberch kan van start

Twee jaar geleden werd ons duidelijk dat een verweerde gevelsteen uit een schuurtje in Wieringen (NH) afkomstig was uit het pand Korte Minrebroederstraat 7. Het UGTF wil een kopie van deze steen terugplaatsen. De vergunningen zijn verleend, de eigenaar is akkoord en inmiddels is ook de financiering rond. De eigenaar, MHM uit Woerden, zal een groot deel van de kosten betalen. Ook het KFHein fonds en het fonds Carel Nengerman hebben een bijdrage toegezegd en met wat geld uit de kas van het UGTF is de financiering rond. Beeldhouwer Ruud van de Vliet heeft de steen al gekocht en is aan het werk.

De Vollerskuip

Op 11 november werd een nieuwe gevelsteen onthuld die binnenkort geplaatst zal gaan worden op Vollerbrug. De steen is gemaakt door beeldhouwer Laura Kok. Zij won de steen in het kader van het project ’werk in Domstenen’; dit zijn stenen die oorspronkelijk in de Domtoren zaten en in het kader van de renovatie zijn afgevoerd. Het project was onderdeel van de viering 900 jaar Utrecht. Maria de Bruijn, bestuurslid van het UGTF, hield een kort praatje over het belang van geveltekens in de stad en het werk van het UGTF. Samen met Laura Kok onthulde zij de gevelsteen.

Laura Kok met de Vollerskuip
Laura Kok en Maria de Bruijn

Nieuw op de site

Op de Koningslaan op nummer 93 is een onopvallende plaats een prachtige gevelsteen te zien. De steen toont twee pagina’s uit een boek. Links een slang die in een moerbeiboom klimt. De slang (esculaap) is het symbool van de god (Aesculapius), de Griekse god van de geneeskunde. Dat verwijst naar de artsenpraktijk van de bewoonster van het pand, mevrouw Fischer. Rechts de tekst: Morus nigra, zwarte moerbei. Recept voor slangenbeet, een keelabces en spierpijnen. Driemaal daags 1 kopje moerbeisap.
De gevelsteen is ontworpen en gemaakt door Koos Boomstra, in opdracht van en in samenwerking met Ankie Fischer.