In deze nieuwsbrief:
– Het UGTF en de Maand van de Geschiedenis
– Ondaatje weer in de belangstelling
– Hoe staat het met de Knijneberch?
– Voortgang van de nieuwe website
Het UGTF en de Maand van de Geschiedenis
De stad Utrecht kiest dit jaar voor een eigen thema in de Maand van de Geschiedenis: De Gezichten van Utrecht.
Het Utrechts Geveltekenfonds haakt daarbij aan met een eigen themapagina op de website. Er zijn, ook in Utrecht, veel minder geveltekens over vrouwen dan over mannen. Daarom kiest het UGTF dit keer voor geveltekens die vróuwen een ‘gezicht’ geven. Op de themapagina ”Vrouwen in Utrechtse geveltekens” vind je een aantal geveltekens over vrouwen die in de Utrechtse geschiedenis een belangrijke rol hebben gespeeld.
De themapagina kun je hier bekijken.
Ondaatje weer in de belangstelling
Het Ondaatje-project van het UGTF heeft het zoeklicht gezet op de rol van Quint Ondaatje in de Utrechtse geschiedenis. Dat zie je terug in het nieuwe boek ”Gekomen om te blijven” van Kaj van Vliet en Bettina van Santen. In grote stappen lopen ze door de geschiedenis van 900 jaar Utrecht met als thema ”Nieuwkomers”. Een van die nieuwkomers is Quint Ondaatje en over zes pagina’s beschrijven ze in woord en beeld zijn rol in de opstand van 1786. Het boek is te koop in de boekhandel.
Hoe staat het met de Knijneberch?
Het ontwerp is klaar en de beeldhouwer staat in de startblokken maar de fondsen hebben nog niet besloten of ze het project gaan financieren. Afwachten dus.
Voortgang van de website
Het categoriseren van alle geveltekens is bijna klaar. Daarna kun je op de site zoeken naar alle geveltekens uit bijvoorbeeld de 17e-eeuw of bijvoorbeeld over zoogdieren. Of alle geveltekens gemaakt door Pieter d’Hont. Er zijn inmiddels ook twee themapagina’s: een over democratisering en een over vrouwen op geveltekens.