Nieuwsbrief UGTF aug 2020

Pieter Quint Ondaatje

Onze historica Rietje de Bruin kwam met het idee: Is het niet hoog tijd om Pieter Quint Ondaatje (1758-1818) met een gevelsteen te eren? Het kostte haar niet veel moeite de andere bestuursleden van dat idee te overtuigen. Ondaatje was de leider van een grote groep burgers die in 1786 het gehate Utrechtse stadbestuur afzette. Na verkiezingen kreeg Utrecht een democratischer bestuur. Erg lang duurt dat niet, want een jaar later neemt stadhouder Willem V de macht weer over. Ondanks de korte duur werd de revolutie van Ondaatje een inspiratie voor de Franse revolutie en ook voor de eerste Amerikaanse grondwet.
Ondaatje kwam uit het toenmalige Ceylon, nu Sri Lanka, en had een Tamil vader en een Nederlandse moeder. Hij ging studeren in Utrecht en werd een van de weinige belangrijke politici van kleur uit die tijd. Het UGTF vindt dat hij een uitgebreider eerbetoon verdient dan het eenvoudige bordje aan zijn toenmalige woonhuis aan de Lange Nieuwstraat.

De burgers manen de burgemeester tot het goedkeuren van het nieuwe reglement (1785).

Inmiddels heeft de gemeenteraad zich uitgesproken voor het plaatsen van een gevelsteen over Ondaatje en hebben we ook een plaats aan het Stadhuis in gedachten. We wachten nu op reactie van B&W.
Nu ook de financiering steun krijgt van een nazaat van Pieter Ondaatje in de persoon van de 87-jarige Canadese zakenman en weldoener Christopher Ondaatje, kan het haast niet meer misgaan. De steen over Pieter Quint Ondaatje komt er.

Zie ook dit artikel in het AD over Ondaatje: https://www.ad.nl/utrecht/nazaat-enthousiast-over-plannen-voor-eerbetoon-aan-utrechtse-revolutieleider-pieter-quint-ondaatje~a2dd837e