UGTF – Nieuws – maart 2025

Een feestje voor Herman Saftleven

De onthulling van de nieuwe gevelsteen is altijd het het hoogtepunt van een project en dat is bij de steen over Herman Saftleven niet anders. Saftleven woonde en werkte met zijn familie tientallen jaren in het pand Achter Sint Pieter 7. Daar werd dan ook op 14 januari de nieuwe gevelsteen onthuld door wethouder Eva Oosters en initiatiefnemer Laurens Schoenmaker. Ervoor en erna was er een gezellige bijeenkomst in het naburige café, waar de gevelsteen uitgebreid werd besproken en geprezen. Uiteraard was ook het bestuur erbij, de buren, een aantal van de donateurs en toevallige voorbijgangers.

Beeldhouwer Toon Rijkens tekende een mooi en historisch verantwoord ontwerp en maakte daarna ook de steen. Het project werd financieel mogelijk gemaakt door het CMU, het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht, een bijdrage van de vereniging Oud-Utrecht en een bijdrage van de bewoners van het pand. Voor de vereniging Oud-Utrecht was dit een van de activiteiten die zij in het kader van haar 100-jarige bestaan ondernam. De foto’s zijn gemaakt door Joost van Waert en Toon Rijkens.

Op onze website besteden we uitvoerig aandacht aan dit project.
https://ugtf.nl/wp/listing/achter-sint-pieter-7/

Ontworpen en gemaakt door Toon Rijkens

Onthulling door Laurens Schoenmaker
Veel publieke belangstelling
en een drankje daarna

Een gevelsteen voor Sitie

In 2021 verscheen het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ (Zutphen, Walburgpers) [1]. Naar aanleiding daarvan wilde het bestuur een bijdrage leveren aan het zichtbaar maken van de slavernij en de gevolgen daarvan in de stad Utrecht. Na onderzoek hebben we gekozen voor een herinneringssteen aan een vrouw van kleur: Sitie. Haar meester, Joan Gideon Loten, had een carrière doorlopen binnen de VOC, onder andere als gouverneur van Makassar in het huidige Indonesië. Hij was nauw betrokken bij de slavenhandel daar en had Sitie van een lokale vorst ‘gekregen’. Loten nam haar in 1758 mee vanuit het huidige
Indonesië naar Utrecht. Loten ging met Sitie wonen aan de Drift 27, daar waar nu de universiteitsbibliotheek gevestigd is.  
Op dit moment wordt contact gezocht met de Universiteit Utrecht om toestemming te krijgen voor het plaatsen van zo’n steen.

 1) In het boek speelt Sitie in twee artikelen een rol: artikel Remco Raben op p.77-94 en Nancy Jouwe op p. 215-234.


Andere projecten

Verder werken we aan een aantal andere projecten :
– een tegeltableau over de voormalige bierbrouwerij de Boog aan de Oude Gracht;
– een gevelteken over De Vurige Colom -voorganger van de huidige RIAGG- aan de Lange Nieuwstraat;
– een gevelsteen bij de gelegenheid van 900 jaar stadsrechten.
En we blijven proberen een goede plek te vinden voor de herplaatsing van de bronzen over de Unie van Utrecht. Een aantal jaren geleden zijn ze weggehaald van de gevel van de StayOkay aan de Neude.
Het is altijd afwachten welke daarvan we ook echt kunnen realiseren.

Website: Verstopte pareltjes in de stad

Wij krijgen regelmatig tips van mensen over gevelstenen die niet op onze site staan. Joost van Waert  -bekend van het boek Muurkunst in Utrecht – is een van hen. Dit keer meldde hij ons een bakstenen reliëf aan het gebouw aan de Hoefijzerstraat, waarin voorheen het Instituut Chirurgie van de Rijks Veeartsenijschool gevestigd was. Het reliëf zit in de achterkant van het gebouw, aan de Gildstraat. Je ziet de kop van een paard en koe. Het reliëf is wel ‘verminkt’ doordat er over een deel een raam is geplaatst, maar het is nog steeds goed te zien als je weet dat het er zit!
Mooie aanwinst op onze site: https://ugtf.nl/wp/listing/hoefijzerstraat-50/

Zoals het was …
(foto Utrechts Archief, cat.nr. 53864)
en zoals het nu is …
(foto Joost van Waert)