Op de kroonlijst staat: CRANESTEYN.
Dit huis behoort met Oudaen, Fresenburg en Blankenburg tot de belangrijkste middeleeuwse weerganghuizen van Utrecht. Het grote huis dateert uit ca. 1300 en bestaat uit een hoofdhuis en twee zijhuizen. Het hoofdhuis had gekantelde weergangen en vóór en achter trapgevels. Een van de zijhuizen werd KLEIN CRANESTEYN genoemd. De oudste beschrijving is uit 1382 in de lijst van bisschoppelijke leengoederen, waarin de leenman Jan die Craen, van wie de huisnaam stamt, vermeld wordt. In 1394 wordt het huis omschreven als ‘die huisinghe ende hofstede Then Craen’.
De huisnaam komt in 1448 voor het eerst voor. De familie Die Craen bleef hier wonen tot het midden van de zestiende eeuw.
Tussen 1579 en 1740 was in het huis bierbrouwerij DE WERRELT gevestigd. Na 1740 vonden er verbouwingen plaats, waarbij het pand weer woonhuis werd.
In 1927 zetelden hier de redactie van het katholieke culturele tijdschrift De Gemeenschap en de gelijknamige uitgeverij, waarvoor onder anderen Jan Engelman, Sybold van Ravesteyn, Anton van Duinkerken, Albert Helman en Charles Eyck werkten.
Tussen 1963 en 1976 gaf het huis onderdak aan het architectenbureau Rietveld, Van Dillen & Tricht. De ingangspartij werd in 1963 door Gerrit Rietveld vernieuwd.