Een gevelsteen voor Quint Ondaatje: een verslag.

De gevelsteen in het stadhuis
met de eerste QR-code van het UGTF
(Foto: Paul Verhagen)

Het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF) heeft het initiatief genomen om Pieter Quint Ondaatje te eren met een gevelsteen, een boekje en een tentoonstelling. We hebben dat kunnen uitvoeren dankzij de financiële hulp van Christopher Ondaatje, – nazaat van Pieter Quint Ondaatje -, Hans en Reinout Hoevenaar, – nazaten van de vrouw van Ondaatje – en de gemeente Utrecht.
De steen is gemaakt door de beeldhouwers Britt Nelemans en Ton Mooy.
Quint Ondaatje -een man van kleur- was de motor en leider van de Utrechtse revolutie waarbij in 1786 het gehate stadsbestuur van regenten vervangen werd door een democratisch bestuur van burgers. De Utrechtse revolutie was een bron van inspiratie voor anderen zoals John Adams, de latere president van de VS.

Onthulling

Op 11 oktober 2021 wordt de gevelsteen onder grote belangstelling onthuld.
Een koor onder leiding van Paul Krijnen opent de onthulling met een aantal toepasselijke liederen. De voorzitter van het UGTF Jan Scheffer nodigt dan de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma uit om samen met Jonkheer H. Hooft de afdekking van de steen weg te halen. De heer Hooft treedt hier op als vriend en plaatsvervanger van Christopher Ondaatje. In haar toespraak memoreert de burgemeester daarna de rol van Quint Ondaatje in de Utrechtse geschiedenis. Het UGTF heeft ook een boekje gemaakt over het leven van Ondaatje en schrijver Paul Krijnen overhandigt dan het eerste exemplaar aan de burgemeester.

Het koor onder leiding van Paul Krijnen, (foto Jim Terlingen)

Introductie door voorzitter Jan Scheffer, (foto Jim Terlingen)
De onthulling van de steen door burgemeester Dijksma en Jhr Hooft. (foto Jim Terlingen)
Toespraak door de burgemeester (Foto Wil Schraven)

Paul Krijnen biedt het boekje aan (foto Jim Terlingen)
John Henry Ondaatje
(foto Jim Terlingen)

Ontvangst in het stadhuis

In het stadhuis staat alles klaar voor de ontvangst. GroenLinks raadslid Pepijn Zwanenberg heet iedereen welkom namens het stadsbestuur. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd door het UGTF-initiatief onder de aandacht te brengen van de Gemeenteraad en B&W. UGTF-bestuurslid Rietje de Bruin houdt een inleiding waarna Rachel Kloek korte interviews afneemt met:
– John Henry Ondaatje is kleinzoon van de kleinzoon van Quint Ondaatje. Hij vertelt over de vele jaren onderzoek naar zijn voorvader.
– Nancy Jouwe vertelt over de gekleurde aanwezigheid in de stad Utrecht, en de racistische bejegening van hem door de tegenstanders van Ondaatje.
– Dilip Tambyrajah vertelt, namens de stichting Nederland-Sri Lanka, over het belang van Quint Ondaatje voor de historische relatie tussen Sri Lanka en Nederland.
– Hans Hoevenaar is en nazaat van de vrouw van Quint Ondaatje en hij leest voor uit een aangrijpende brief van Quint Ondaatje aan zijn schoonfamilie.
– Niek van Sas is historicus en blies in de afgelopen 35 jaar het onderzoek naar de patriottentijd nieuw leven in. Hij vertelt over de bijzondere rol van Quint Ondaatje bij de Utrechtse revolutie van 1786.
– en Hans Versnel, weduwnaar van Machteld Versnel-Schmitz, die al in 1986 een monument voor Quint Ondaatje wilde oprichten.
Deze verhalen geven vanuit verschillende perspectieven een mooi beeld van deze bijzondere man van kleur, die nu eindelijk het eerbetoon krijgt dat hij verdient.

De bijeenkomst wordt afgesloten met een slotwoord van voorzitter Jan Scheffer en een gezellige borrel.

Opening door Pepijn Zwanenberg (foto Marjet Douze)
Lezing Rietje de Bruijn
(foto Jim Terlingen)

Rachel Kloek interviewt Dilip Tambyrajah, (foto Jim Terlingen)
Interview met John Henry Ondaatje, (foto Jim Terlingen)
Interview met Hans Hoevenaar (foto Jim Terlingen)
En tot slot de bloemen
(foto Jim Terlingen)

Boek over het leven van Quint Ondaatje

Het boek Pieter Quint Ondaatje, revolutieleider in Utrecht, is geschreven door Paul Krijnen ism Rietje de Bruijn en Dilip Tambyrajah met redactie door Paul Verhagen. Het rijk geïllustreerde boekje beschrijft in 96 pagina’s het leven van Ondaatje en zijn belang voor de stad Utrecht. Het is verkrijgbaar bij de boekhandels en via de site van Oud-Utrecht.

Tentoonstelling

Paul Krijnen en Dick Goosen hebben een tentoonstelling over Quint Ondaatje gemaakt waarbij in negen panelen zijn leven de revue passeert. Die tentoonstelling is tot 31 oktober 2021 te zien op de 2e etage van de Bibliotheek aan de Neude.

Paneel 1 over de jeugd van Quint Ondaatje, (foto Paul Verhagen)

Filmpje

Najaar 2020 maakte het UGTF een filmpje om het Ondaatje-project onder de aandacht te brengen. In het filmpje gaan Jim Terlingen en Rachel Kloek op zoek naar de betekenis van Pieter Quint Ondaatje voor de stad. Zij interviewen de historicus Maarten van Rossem en Pepijn Zwanenberg, raadslid van GroenLinks, die het project aankaartte in de gemeenteraad. Paul Krijnen en Marjet Douze vertellen over het werk van het UGTF en laten zien wat er gedaan is om deze gevelsteen te realiseren.

Jim Terlingen interviewt Marjet Douze
Interview met Maarten van Rossem

Met dank aan:

Rietje de Bruijn: bestuur, initiator, auteur boekje, historisch onderzoek | Marjet Douze: coördinatie, website, social media | Dick Goosen: tentoonstelling | Rinske Hordijk: gemeente Utrecht  Cor van Ingen: bestuur | Rachel Kloek: interviews onthulling, interviews film | Chris Kreijns: opname film Ondaatje | Paul Krijnen: hoofdauteur boekje, bestuur, tentoonstelling | Jacco Krijnen: website, filmopname onthulling | Lisa Krijnen: filmopname onthulling | Ton Mooy: beeldhouwer en maker steen | Britt Nelemans: beeldhouwer en maker steen | Kees Rampart: gemeente Utrecht | Jan Scheffer: bestuur | Dilip Tambyrajah: auteur boekje | Jim Terlingen: publiciteit, social media, interviews film | Jeroen Tirion: vormgever boekje | Monique van Veelen: gemeente Utrecht | Paul Verhagen: bestuur, redacteur boekje, website | Luce van de Weg: montage film | Pepijn Zwanenberg: GroenLinks raadslid.

Doe mee met het UGTF

Het UGTF heeft nog veel plannen om oude stenen te restaureren of terug te brengen bijvoorbeeld de verdwenen steen ‘d Knynenberch in de Korte Minrebroederstraat. Ook gaan we door met het plaatsen van nieuwe stenen bij belangrijke historische gelegenheden bijvoorbeeld bij de viering van 900 jaar Utrecht. Op die manier brengen we de geschiedenis op straat. Doe met ons mee en wordt ook vriend van het UGTF.